Geniet maandelijks van onze gezondheidstips en streeft u ernaar te leven.
Een goed gevoel begint bij een goede gezondheid.
Uw gezondheid is uw waardevolste bezit!

 

 • Ontbijt Open or Close

  Wist je dat het ontbijt het belangrijkste eetmoment is van de dag?
  We hebben in de vroege ochtend vaak weinig tijd, haast en een volgeplande dag in het vooruitzicht. Het ontbijt is dan vaak niet het eerste waar je aan denkt of tijd voor maakt. En diegene die dat wel doen, maken helaas niet altijd een gezonde keuze. We slaan deze maaltijd vaak over of eten snel iets onderweg. En dat terwijl we bijna allemaal wel weten dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar waarom eigenlijk?

  Energie
  Na een nacht slapen is je bloedsuikerspiegel (je energieniveau) laag en heeft je lichaam behoefte aan energie om goed te kunnen functioneren. Deze energie haalt je lichaam uit een voedzaam ontbijt. Voedsel is namelijk de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Je kunt voedsel zien als brandstof voor je lichaam. Door je ontbijt over te slaan blijft je bloedglucoselevel laag. Dit kan een flauw gevoel of zelfs hoofdpijn als gevolg hebben. Daarnaast komt een lage bloedglucoselevel je humeur vaak niet ten goede omdat je hierdoor vaak wat prikkelbaarder bent.

  Ontbijten brengt je spijsvertering op gang
  Naast het krijgen van energie zet een voedingsrijk ontbijt je spijsvertering in de ochtend meteen goed op gang, oftewel, het zet je darmen aan het werk. Hierdoor verteer je alles wat je de rest van de dag eet een stuk beter en voorkomt het de zin in tussendoortjes. Begin je pas later op de dag met eten? Dan begint je stofwisseling en vetverbranding ook pas later op de dag. Ook is uit onderzoek gebleken, dat niet-ontbijters de hele dag minder voedingstoffen binnenkrijgen dan mensen die wel ontbijten.

  Minder trek in tussendoortjes
  Een goede start van de dag met een ontbijt vol voedingstoffen zorgt ervoor dat je gedurende de dag minder trek krijgt in tussendoortjes. Als je geen ontbijt neemt zal je bloedglucoselevel dalen, waardoor je 'gierig' eet tijdens de lunch. Vaak is zo een lunch calorierijker (vetrijk, koolhydraatrijk), omdat je bloedglucoselevel te laag is en je lichaam schreeuwt om energie (suiker). Het overslaan van je ontbijt heeft daarom ook vaak een negatief gevolg voor je gewicht.

  Productiever
  Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en presteren, m.a.w. je bent een stuk productiever. Niet ontbijten zorgt vooral voor slechtere prestaties van het korte termijn geheugen. Goed ontbijten op werk- en schooldagen is daarom extra belangrijk.

  Rustmomentje
  Door in de ochtend tijd te nemen voor een voedzaam/gezond ontbijt, plan je meteen een rustmoment in. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook kinderen hebben baat bij een goed ontbijt. Eet daarom in alle rust met uw kind(eren) aan tafel. Om tijd te besparen, is het handig om de tafel ’s avonds reeds te dekken. Dan hoef je alleen nog de gekoelde producten uit de koelkast te pakken. Dit kan ervoor zorgen dat je de dag minder stressvol ingaat.

  Hier enkele tips voor een goed en gezond ontbijt:

   06:00u  Maandag  Dinsdag  Woensdag  Donderdag  Vrijdag  Zaterdag  Zondag
   Ontbijt 2 wasacrackers met 1 gekookt ei, slablad,
  1 glas magere
  melk 250ml
  Magere yoghurt 500ml, 1 theelepel kaneel, stukjes kiwi, appel en kaneel 2 wasacrackers met kaas 30+ en slablad, papaja smoothie 500ml IJsbergsalade, tjapar, tomaat, komkommer, wortelen, rode ui 2 sneetjes meergranenbrood met Tuna en daarop fijn gesneden ijsbergsalade Havermout of Brinta met magere melk appel in blokjes gesneden, zonnebloempitten 2 sneetjes meergranenbrood met visfilet en schijfjes tomaat
   Of 2 wasacrackers met pindakaas, schijfjes banaan erop Magere yoghurt 500ml 1 appel in blokjes, kaneel Volkoren wrap met omelet van 1 ei, slablad,
  kaas 30+, tomaat en wortelen
  IJsbergsalade, tjapar, tomaat, komkommer, wortelen, rode ui,
  1 gebakken ei
  2 sneetjes meergranenbrood met kaas 30+ sandwichspread, schijfjes komkommer, 1 glas magere
  melk 250ml
  Ijsbergsalade , tjapar, tomaat, komkommer, wortelen, rode ui 2 sneetjes meergranenbrood met uitgeplozen kip en schijfjes tomaat

   

 • Kanker Open or Close

  Wat is kanker?
  Kanker is een woord waar we nog altijd van schrikken. Hoewel iedereen direct begrijpt wat je bedoelt... Kanker is een verzamelnaam voor kwaadaardige groeiprocessen in het lichaam, waarbij er sprake is van woekering van cellen. Er bestaan meer dan 100 soorten kanker die op verschillende plaatsen in het lichaam kunnen voorkomen.

  Solide en niet-solide kanker
  Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen solide en niet-solide vormen van kanker:

  • Solide betekent vast. Solide vormen van kanker ontstaan in een orgaan, een vast onderdeel van ons lichaam. Voorbeelden van solide vormen van kanker zijn darmkanker, borstkanker of longkanker
  • Niet-solide vormen van kanker ontstaan in weefsels of cellen die op verschillende plaatsen in ons lichaam zitten. Het is daarom een meer vloeibare of losse vorm van kanker. De kankercellen zitten namelijk niet in een orgaan, maar bijvoorbeeld in het bloed of het lymfestelsel – ook wel transportsystemen. Op die manier kan de ziekte zich heel snel verspreiden in het lichaam. Voorbeelden van niet-solide vormen van kanker zijn leukemie en lymfeklierkanker.

  Welke factoren verhogen het risico op kanker?
  Kanker ontstaat doordat het DNA in een cel beschadigd wordt, wat verschillende oorzaken kan hebben. Voorkomen is eigenlijk onmogelijk, maar je kunt het risico soms wel beperken. Er is een aantal factoren die het DNA in je cellen kan beïnvloeden. Het is met name belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden.

  De volgende factoren spelen vaak een rol bij het al dan niet ontwikkelen van kanker later in je leven:

  1. Je genen. Vijf tot tien procent van alle kankersoorten ontstaat door geërfde genen. Gelukkig zijn die heel zeldzaam. Als je deze genen in je lichaam hebt ben je vatbaarder voor kanker, maar het betekent niet dat je echt kanker zal krijgen.
  2. Infectieziekten. Er zijn verschillende infectieziekten die het risico op bepaalde soorten kanker kunnen verhogen. Voorbeelden daarvan zijn hepatitis B en C, die het risico op leverkanker verhogen.

  3. Je leefomgeving. Bepaalde dingen in je leefomgeving kunnen het risico op kanker verhogen. Een voorbeeld daarvan is overmatige blootsteling aan het uv-licht van de zon. Bepaalde beroepen kunnen ook invloed hebben op je gezondheid. Bijvoorbeeld röntgenstralingen of wanneer je werkt met kankerverwekkende stoffen als asbest.

  4. Voeding en levensstijl. Een gezonde levensstijl is essentieel. Ongezonde voeding of een ongezonde levensstijl blijken het risico op kanker te verhogen. 

  Hoe voorkomen wij kanker?
  Men kan zelf de kans op kanker verminderen. Naast erfelijke factoren is het inmiddels duidelijk geworden dat leefstijl zeker van invloed is op het ontstaan van kanker.

  1. Niet roken: roken is één van de meest kankerverwekkende factoren. Ook lijden hart- en vaten sterk onder roken. Dit wordt nog eens versterkt omdat roken vaker dan gemiddeld samengaat met een ongezonde leefstijl.
  2. Een gezond lichaamsgewicht: de laatste jaren is steeds duidelijker geworden dat bij overgewicht de kans op diverse vormen van kanker beduidend hoger is.
  3. Goede voeding: er bestaat veel verschil van mening over goede voeding. 20-30 gram vezels, twee ons groente en twee stuks fruit, tweemaal per week vis, weinig verzadigde vetten en weinig zout is over het algemeen de optimale voeding.
  4. Voldoende lichaamsbeweging: we bewegen veel te weinig (en eten ook nog te veel)!
  5. Geen chronische stress: Het menselijk lichaam is gebouwd op het kunnen leveren van piekprestaties. Binnen een seconde kunnen we uit ruststand tot grote lichamelijke en/of geestelijke activiteit komen. Fysiek gebeurt er dan van alles tegelijk: bloeddruk en hartslag gaan omhoog, de afweer wordt onderdrukt, het energieverbruik gaat omhoog, etc. Dit gebeurt allemaal bij acute stress. Het lichaam en onze geest hebben daarna rust nodig voor verwerking en herstel van die acute stress.

  In de reguliere geneeskunde wordt steeds vaker een relatie gelegd tussen kanker en levensstijl. Ziektes, o.a. kanker hebben wij mogelijk in mindere mate in eigen handen maar ons levensstijl wel. Hoe meer een mens zich hiervan bewust wordt, des te meer zal een mens zelf beschikken over zijn leven en gezondheid. Zo kunnen wij het voorkomen van kanker minimaliseren!

  Bron: dokter.nl en medische encyclopedie.nl en https://www.tegenkanker.nl/kanker/preventie/

Certified      Norton